Tips voor het laten schatten van je huis

Wil jij jouw huis laten schatten? Dit kan je laten doen puur omdat je benieuwd bent wat jouw huis momenteel waard is of omdat je jouw huis graag wilt verkopen. Wat de reden ook is voor een taxatie, je wilt uiteraard dat de beste prijs voor jouw huis wordt geschat. Er zijn verschillende stappen die jij vooraf kan ondernemen die invloed hebben op de taxatie. In dit artikel hebben we een  aantal tips voor jou op een rijtje gezet.

Wat is de reden voor de taxatie?

Voordat jij van start gaat met de taxatie, is het slim om voor jezelf na te gaan wat het doel is voor de taxatie. Wil jij voornamelijk een taxatie laten uitvoeren ter oriëntatie, dan kan je een ander soort taxatie laten uitvoeren dan wanneer jij de woning officieel in de verkoop zet. Voor een verkoop heb je namelijk een volledig taxatierapport nodig. Hier betaal je uiteraard meer voor. Wanneer jij puur wilt oriënteren, dan is het zonde om te veel te betalen voor een document die je niet gaat gebruiken. Zo bespaar je onnodige kosten, terwijl jij nog steeds alle waardevolle informatie ontvangt.

Zorg dat je alle belangrijke gegevens bij de hand hebt

Om de taxatie zo accuraat mogelijk te maken, heeft de taxateur verschillende gegevens van jou nodig. Zorg dat je alle documenten netjes hebt opgeborgen, zodat je alle details van de woning kan terugvinden. Denk bijvoorbeeld aan alle reparaties die er in de afgelopen jaren zijn gedaan, de leeftijd van de woning en deze nieuwe aanpassingen, alle investeringen die je gaandeweg hebt gedaan, de isolaties en mogelijke gebreken. Zorg dat je transparant te werk gaat. het heeft geen nut om informatie achter de hand te houden. Vroeg of laat komt deze informatie toch boven water en riskeer je dat de vraagprijs omlaag moet worden gehaald.

Kies voor een externe taxateur

Wanneer jij jouw woning in de verkoop zet, dan maak je in vrijwel alle gevallen gebruik van een aankoopmakelaar. Over het algemeen raden wij aan om de taxatie door een externe partij te laten doen. In de meeste gevallen is dit zelfs een verplichting. Een aankoopmakelaar is namelijk al betrokken in de verkoop van de woning. Een taxatie door deze partij betekent dat de aankoopmakelaar een eigen belang heeft in de uitkomst van de taxatie. Een externe gecertificeerde taxateur staat hier los van en ziet de woning dus in een objectieve manier.